14 Şubat 2016 Pazar

Arturo Ui'nin Önelenebilir Tırmanışı

     
             Cuma akşamı Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde harika bir oyun izledim. Tiyatro Adam'ın oynadığı bu oyunu Bertolt Brecht yazmış, çeviren Yücel Erten, yöneten Ümit Aydoğdu, müzik Oktay Köseoğlu, oynayanlar ise; Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ ve Neslihan Arslan.


           Bertolt Brecht bu oyunda Hitler'in iktidara yürüyüşünü anlatırken bir yandan da ünlü Chicago'lo gangster Al Capone'nin de öyküsünü anlatır. Böylece iki konuyu birleştirerek bir oyun yazmış. Oyunda kendi çıkarları için iktidar ve sermaye sahiplerinin yasaları nasıl çiğnediği, söz konusu çıkarları olduğunda hemen nasıl işbirliği yaptıkları sahnelenirken bir yandan da bu durumun baskı rejimine nasıl dönüştüğü da anlatılır.


        Oyunculuk, sahne tasarımı, ışık ve müzikler dört dörtlüktü, oyundan adeta büyülenerek çıktım. Her oyuncu rolünün gereğini sonuna kadar vermiş. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Oyun 2014 yılında Afife Jale Tiyatro ödüllerinde dört dalda ödül almış; En iyi prodüksiyon, en iyi yönetmen, en başarılı sahne müziği ve en başarılı sahne tasarımcısı. Yine 2014 yılında Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödüllerinden Anadolu Efes özel ödülünü almış. 2014 yılında Lions Tiyatro ödüllerinden; yılın en başarılı prodüksiyonu ödülünü almış. 2014 Direklerarası Seyirci Ödülünden yılın en iyi canlandırma ödülünü almış. Son olarak 2014 yılının Savaş Dinçel Tiyatro Ödüllerinden yılın en başarılı yönetmeni ödülünü almış. Saydım tam sekiz tane ödül almış. Ama sonuna kadar da hak etmiş. Çok çok başarılı bir oyundu.

         Tiyatro Adam'ın kendi anlatımını da buraya eklemek istiyorum. Tiyatro seviyorsanız eğer bu oyunu kaçırmamanızı tavsiye ederim.

          "Oyunda, Bertolt Brecht’in sözleriyle bir öykü anlatılıyor, tiyatro sanatının yaratıcı sahnesinden. Öykü Arturo Ui’nin dillere destan yükselişini anlatır. Peki kimdir bu Arturo Ui? Bir gangster mi, bir kahraman mı? Yükselmek için her yolu deneyen bir politikacı mı? Her yaptığı yanına ve cebine kar kalan bir işadamı mı? Yoksa yalnızca bir maceracı mı? Ne fark eder? Çünkü Arturo Ui bir kişi değil. O yalnızca bir çerçeve. Büyük ve küçük çıkarların yan yana gelmesiyle oluşan bir resim çerçevesi. Çerçevenin içindeki resimler değişebilir, değişti de. Dün değişti bugün değişiyor ve yarın da değişecek. Tıpkı insanlık tarihi boyunca dünyanın başına bela olan pek çok resim gibi. Hitler mesela; kim diyebilir ki ya da hanginiz diyebilirsiniz ki Hitler olmasaydı onca yıkım, kıyım olmazdı. Emin olun o olmasaydı da o çerçeve boş kalmazdı. İşte bu yüzden;”Kişilerin yoktur bir önemi, çerçevelerdir var eden o dönemi.” Alın işte yan yana koyduk iki hikayeyi..."

       

0 yorum:

Yorum Gönder