21 Şubat 2015 Cumartesi

Nightcrawler/ Gece Vurgunu

     2014 Amerikan yapımı bir aksiyon filmi olan Gece Vurgunu kar tatilinde izlediğim filmlerden biriydi. Öncelikle filmin konusunu çok beğendim, izlemenizi tavsiye ederim. Filmin senaristi ve yönetmeni Don Girloy ( senaryo dalında oskara aday gösterilmiş, bence kesinlikle değer). Filmin başrolünde oynayan kişi ( ki tüm film O götürüyor diyebilirim) Jake Gyllenhaal. Bu kişiyi ilk kez görüyorum, filmi izlediğimde de müthiş bir yetenek olduğunu gördüm.

            Gelelim filmin konusuna. Lou Bloom ( Jake Gyllenhaal) işsiz bir kişidir, önceleri hırsızlık yapar fakat tesadüfen gördüğü bir kazadan sonra polis muhabiri olmaya karar verir. Çaldığı bir bisikleti kamera ve polis telsiziyle takas eder. Böylece muhabirlik hayatına başlamış olur. Başladığı ilk gün öğrendiği şey, haberin değerini yükselten şeyin kan olduğudur. Ne kadar kanlı ve korkunç çekimleri ne kadar yakın plandan alırsa haberin fiyatı o oranda artar. Bu alanda yükselmek ve daha çok para kazanmak için kendisine bir yardımcı tutar. Kendisiyle aynı işi yapan rakiplerini ortadan kaldırır hatta onları da ana haber bültenlerine haber olarak yetiştirir hem de en kanlı görüntülerle. Filmi izlerken Lou'dan nefret etmemeniz mümkün değil. Hırsı uğruna herşeyi göze alır, kanunları çiğner, insanların ölmesine göz yumar, haber niteliği olan her fırsatı değerlendirir. Onca suça karışmasına rağmen tıpkı Türkiye'deki gibi elini kolunu sallaya sallaya gezmeye devam eder. Hatta filmin sonunda işini iki kat büyüttüğünü de görürsünüz.

         Konu son derece sade. Belki bu sadelik filmi bu kadar güzel yapmış. Film sadece Lou'nun hedefine yönelmiş. Hedefe giden her yol mubahtır, düsturunu kabul eden Lou hiçbir ahlaki ilkeyi takmaz. Sonunda kazanan da tabiki o olur. 

            Filmde iki şey beni çok etkiledi: Birincisi Lou'nun hırsı, ikincisi ise Amerikan halkının kanlı haberlere duyduğu ilgi. Filmi çok beğendim. Bence kesinlikle izlenmeye değer bir film.



0 yorum:

Yorum Gönder