27 Kasım 2014 Perşembe

Terzi


     Dün Kadiköy Haldun Taner Sahnesi'nde Terzi oyununu izledim. Oyunun yazarı Polonya'lı Slawomir Mrozek, yönetmeni ise Ragıp Yavuz. Yazar bu oyunu sürgündeyken yazmış.

  
        Oyun Absürt Tiyatronun en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyormuş. Oyundaki her karakter aslında farklı bir şeyi sembolize ediyor. Yazarın amacı; bu sembollerle, sosyal ve siyasal düzenle dalga geçmekmiş.

      Oyunun konusu bilinmeyen bir yer ve zamanda geçiyor. Bu bilinmeyen yer barbarlar tarafından istila ediliyor ve kral tahtından oluyor. Artık barbarların liderine kral muamelesi yapılıyor. Terzinin bu oyundaki rolü ise kişileri giydirerek onlara bir ünvan vermek oluyor. Örneğin oyunda önce kral olan kişi terzinin kıyafetleriyle keşiş ve terzi çırağı rollerine bürünüyor. Bir süre sonra da gerçekten terzi çırağı gibi davranmaya başlıyor. Barbarların lideri ise yeni kral kıyafetleriyle bir anda kendini kral gibi hissetmeye ve halk üzerinde korku uyandırmaya başlıyor.  Konusunu çok başarılı buldum. Dekor etkileyiciydi. Oyunculuklar ise, absürt tiyatro özelliği göz önünde bulundurulursa, iyiydi.

       Hem değişik olsun hem de beni düşündürsün diyorsanız bu oyunu izlemelisiniz. İyi seyirler...
 
              

      

   

0 yorum:

Yorum Gönder