1 Ekim 2014 Çarşamba

Guguk Kuşu


      Guguk Kuşu filmini daha önce televizyonda yarım yamalak izlemiştim. Dün akşam internetten izledim ve çok beğendim. Araya reklam ve başka şahıslar girmeyince, sadece filme konstantre oluyorsunuz böylece filmin daha güzel olduğunu anlıyorsunuz.

   
         1975 yılında yapılan film 1976 yılında 9 dalda Oskar'a aday gösterilmiş. Filmin yapımcılığını Micheal Douglas yapmış ve filmde babası Kirk Douglas'a rol vermediği için baba oğlun arası açılmış. Film, Metallica'nın Welcome Home şarkısına da esin kaynağı olmuş. En ilginç kısım ise film İsveç'te tam 12 yıl sinemalarda gösterilmiş ve en uzun gösterimde kalan film rekorunu kırmış. Gerçi 12 yıl gösterimde kalacak kadar da kaliteli gerçekten. Film 1993 yılında Amerika'nın en önemli eserlerinden biri seçilerek ABD Ulusal Film Arşivinde saklanmaya ve korunmaya başlanmış.


       Şimdi gelelim filmin konusuna: Akıl hastası numarası yaparak güvenliği az olan bir akıl hastanesine geçen bir mahkumun hastanede yaşadığı olaylar anlatılıyor. Aslında amacı hastaneden kaçmak ve Kanada'ya yerleşmektir. Hastanede ki hemşirlerle özelikle baş hemşireyle çok ciddi sorunlar yaşar. Bununla beraber hastanedeki hastalara da çok büyük desteği olur ( bana göre tabi). Mahkumun özgürlüğüne düşkün tavırlarını azaltmak için uygulanan tedavi yöntemi korkunçtu. Elektroşoktan tutun ameliyata kadar olayı büyütüyorlar ve sonunda gayet sağlıklı olan mahkumu ruh hastası durumuna getiriyorlar. Özellikle filmin sonundan çok etkilendim. Hem dün hem de bugün film hiç aklımdan çıkmadı.
           Filmi Milos Forman yönetmiş,  başrollerde ise Jack Nicholson var. Jack Nicholson, film boyunca müthiş bir performans sergiliyor. Aslında hastanede ki hemşire ve hastaları canlandıran kişilerin performansı da süperdi. Filmi bu kadar iyi yapan bence oyunculuklardı. Film tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyormuş. Bence bunu hakediyor da.
           İzlemediyseniz bu filmi mutlaka izleyin derim. Bu film, şu ana kadar izlediğim filmler içerisinde en iyi beş filme girecek nitelikte.
         
      

1 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

Kitabını okumuştum.Filmide izlemek isterim

Yorum Gönder