15 Ekim 2014 Çarşamba

Cibali Karakolu



      Bugün Kadıköy Haldun Dormen sahnesinde oynanan Cibali Karakolu oyununu izledim. Yıllar önce Nejat Uygur'dan izlemiştim. Şimdi ise Zihni Göktay'dan izledim. Enerjisine, performansına hayran kalmamak mümkün değil, müthiş bir oyuncu.

       Oyunun yazarı Henri Keroul ve Albert Barre, oyunu çevirenler; Muammer Karaca ve Refik Kordağ, yönetmeni ise; Nedret Denizhan.

          Oyunun içinde güncel olaylara yönelik çok tatlı sataşmalar ve meajlar var. Bundan dolayı belirli aralıklarla çok rahat izlenebilecek bir oyun. Bu espirilerin ve satşmaların çoğunu da usta tiyatrocumuz Zihni Göktay yapıyor. Bu sataşmalardan hemen hemen herkes nasibini alıyor, diyebilirim. Hele hele oyunu bitirirken verdiği mesaj çok etkileyiciydi. Birebir aktaramam ama aklımda kalanlar şunlardı: " Biz burada Cibali Karakolu'nda, sağcısı-solcusu, Romanı-Türkü-Kürdü, suçlusu-suçsuzu hepimiz barış içinde yaşıyoruz. Dileriz tüm yurdumuzda, güzel Türkiye'mizde de bu barış sağlanır. Barış istiyoruz." dedikten sonra sahnede bulunan tüm oyuncular "Barış istiyoruz!" diye bağırdılar. Evet bugün Haldun Dormen Sahnesi'nde hep beraber barış istedik. Dilerim buradan tüm İstanbul'a, Türkiye'ye ve Dünya'ya yayılır bu istek...

     
        Oyun aslında hayatın bir eleştirisiydi diyebilirim: İçinde siyasi ve toplumsal eleştiriler vardı. Kadın-erkek ilişkilerinin değerlendirilmesi ve tabiki para ve paranın yarattığı yozlaşma da çok güzel anlatılmıştı oyunda. Müzikal olduğu için eğlenceli de. Bu arada şarkıların sözlerini çok beğendim. Müzik Ali Otyam'a, şarkı sözleri de Selçuk Soğukçay'a aitmiş. Üç perdelik ve üç saat 15 dakikalık bir oyun.Oyunu kaçırmamanızı ve Zihni Göktay'ı sahnede izleme keyfini mutlaka yaşamınızı tavsiye ederim.




0 yorum:

Yorum Gönder