2 Mart 2014 Pazar

Kalpak



         İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun muhteşem oyunlarından birini daha izledim; Kalpak. 1 perde ve 80 dakikalık bu oyunda,  zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım.
        Anlatmaya önce dekorundan başlamalıyım. Tamamı siyah beyaz ve grinin tonlarından oluşan muhteşem bir dekordu. Bu siyah beyaz hakimiyeti kendini kostümlerde de gösteriyordu. Oyunda renkli olan tek şey oyuncuların saçlarıydı; kimi kızıl, kimi fındık kabuğu kiminin ise saçları sarıydı . Saçları saymazsak siyah beyaz bir film tadında bir oyun izledim diyebilirim.  Oyunculuklar süperdi. Küçük büyük tüm roldekiler inanılmaz güzel bir performans sergilediler. Genelde oyunculukta bir veya iki kişiyi beğenirdim ama bu oyunda hepsi çok iyiydi. Oyunun yönetmeni Atilla Şendil, yazarı ise Vera Kissel.
           Oyunun konusu İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'da geçiyor. Esir kampından kaçan bir Rus (Nikolay Kalpak)  bir Alman ailenin evine saklanıyor. Alman erkekler savaşta olduğu için bu evde sadece bir anneyle kızı ( Elsbeth ve Marta) yaşıyor. Zamanla evin annesi ile esir arasında bir aşk oluşuyor. Savaşın bitmesine yakın Almanların mağlup olması kesinleştiği sırada Elsbeth, Rus esiri evinden göndermeye çalışıyor. Rus esir evden gitmediği gibi bir de kendisini koruyan ve yiyecek veren bu aileyi kendisini sakladıkları için ihbar edeceğini söyleyerek tehdit etmeye başlıyor. Zavallı Eslbeth hem savaşta hem de aşkta yenilmiştir (savaşta yenilmeleri gayet iyi olmuş). Kendisini çok kötü hisseder ve kızıyla birlikte Rus esiri öldürür.
          Son olarak; bu oyunu kaçırmayın derim...
                

0 yorum:

Yorum Gönder